Historia

Sattumoisin Esko Kallio ja Eero Saarinen tapasivat 6.6. 1957 toisensa paikallisessa ravitsemusliikkeessä ja he saivat kipinän uuden keilakerhon perustamiseksi. Perustava kokous kutsuttiin koolle heti Takl:n vuosikokouksen jälkeen ja tällöin syntyi päätös seuran perustamisesta. Kerhon nimeksi tuli TUPLA Kalle Tammerin ehdotuksesta ja siithän toiminta sitten alkoi.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Jussi Ijäs. Jäseninä rekisteröitiin 24. sihteerinä toimineen Esko Kallion allekirjoittaman ilmoituksen mukaan.

1958-1959
Seuraotteluvastustajaksi saatiin Jyrä Helsingistä ja Karsa Porista

1959-1960
Puolustettiin kunniakkaasti edellisvuosien menestystä ja voitettiin Hämeenlinnassa Maaherran Malja omaksemme.

1960-1964
Tasaista taistelua sekä divisioona- että seuraottelutasolla, milloin hyvällä vähemmän hyvällä menestyksellä.

1964-1965
TaKL:n mestaruuskilpailuissa kerho saavutti 4-m joukkuemestaruuden sekä A1 divisioonan voiton.

1965-1966
Tähän kauteen lienee sattunut Tuplan loistavin aika. SM- kilpailussa Tapiolassa voitti Tupla
sekä 4-m että 2-m joukkuemestaruuden.
4-m joukkue V. Koski, E. Kallio, P. Koppinen, E. Saarinen
2-m joukkue V. Koski, P.Koppinen

1967-1968
10- vuotias Tupla piti juhlat ravintola Victoriassa ja vastaanotollamme saimme runsaslukuisesti muistoesineitä ystäviltämme. Tänä kautena voitimme TaKL:n 1 divisioonan sekä 4-m joukkueella hopeaa. Esko Kallio pääsi eliittiin eli valtakunnan suurmestariksi.

1968-1969
Kerhon säännät uusittiin vastaamaan yhdistyslakia ja samalla pantiin alulle kerhon virallinen rekisteröinti.

1969-1970
Rekisteröinti hyväksyttiin ja nimen perään liitettiin r.y. Toiminta Kaupin uudella hallilla aloitettiin.

1970-1971
Tämä kausi ”hukkui” isoon halliin ollen tyypillinen kerhohenkikin kadoksissa.

1971-1972
Grand Old Man Abel Rantanen saavutti veteraanien SM- kilpailuissa pronssia ja TaKL:n mestaruuskisoissa 8-m joukkue myös pronssia.

1972-1973
E. Ahonen teki kolmen sarjan amerikkalaiskilpailussa Suomen ennätyksen 683 ja Abel Rantanen voitti veteraanien Tampereen mestaruuden ja 8-m joukkue sai pronssia.

1973-1974
TaKL:n mestaruuskisoissa 8-m joukkue voitti kultaa ja M-T Lahti naisten kisoissa hopeaa ja Marja-Terttu Lahti ja Pirjo Salminen parikisassa pronssia.

1974-1975
Esko Kallio voitti henkilökohtaisen Tampereen mestaruuden.

1975-1976
4 x 3 sarjan Tampereen mestaruuden saavutti joukkue P-E Nysträm, Leo Rantanen, Pentti Koppinen ja Arvo Kangasluoma.

1976-
Syksyllä otettiin varaslähtä ja pidettiin 20- vuotistaipaleen kunniaksi onnistuneet ”hipat” Rusthollissa. Koko 20- vuotisen olemassaolonsa aikana on kerhon punaisena lankana ollut voimakas kerhohenki ja yhteenkuuluvaisuuden tunne. Silloin tällöin pidetyillä saunailloilla on sopivasti lisätty edellä mainittua tunnetta ja saavutettu henki, joka varmasti kestää seuraavatkin 20- vuotisjaksot.

Mitä sitten on tapahtunut tuon 20- vuotisjuhlan jälkeen?
80- luku toi tullessaan ikäviä asioita. Monet hyvät ja aktiiviset keilaajat jättivät harrastuksenja tai siirtyivät pois paikkakunnalta. Jäsenistöllä oli ehkä muita tärkeämpiä töitä, joten aktiivisuus harrastukseemme väheni. Olipa joillakin mielessä jo kerhon lopettaminenkin. Onneksemme saimme jäseniksimme Olli Mäkisen, Tapio Sarion, Terttu Erkkilän ja Lauri Laitisen, jotka vanhojen jäsenten Erkki Vallinojan ja Pentti Telanteen kanssa aktiivisuudellaan pelastivat kituvan seuran henkiin. Tänäpäivänä Tupla voi hyvin. Menestystäkin on kilpa-areenalla tullut ja jäsenkunta on uusiutunut ja nuorentunut ja myös lukumäärältään vakiintunut. Melkein viikoittain joku jäsenistämme koristaa prikkilistaa ja muutakin ”mannaa” on tullut. V. 1979 Esko Kallio voitti Turussa Suomenmestaruuden. Vasta paljon myöhemmin esiintyivät uudet kasvot palkintolistoilla. 90-luvun alkupuolella junioripojat Erno Mäkinen ja Mikko Vellamo ovat onnistuneet mainiosti. Olli Mäkinen ja Erno Mäkinen ottivat Tampereen mestaruushopeaa kaksimiehisissä -92 ja Olli Mäkinen Tampereen miesten B- mestaruuden -95. Tupla ry:n historiassa naiskeilaajat ovat merkinneet paljon. Jo aivan alkuvaiheessa jäseninämme ovat olivat vanhan hallin kassa Vappu Ojaniemi, Marja-Terttu Lahti, Katri Hoivassilta ja Mirjami Rajala. Osa heistä on vielä tänäkin päivänä mukana Tampereen keilaelämässä. Erikoisen tärkeän merkityksen saa kerhomme varainhoidosta vastanneet naiset. M-T Lahti hoiti vakanssia vuosia, samoin häntä seurannut ”meidän Esteri Kallio”. Tämä vakanssi on nykyäänkin naisen, nimittäin Ritva Rekolan huomassa. Terttu Erkkilä taas hoiti ansiokkaasti puheenjohtajuutta monta vuotta.

Seuraottelut:
Perinteisesti vanhin seuraottelu on luonnollisesti ”läskikapina”, joka aina Tapanina keilataan. Ki-Ke:ä vastaan olemme myös otelleet jo ammoisista ajoista alkaen ja se kuuluu yhä ohjelmaamme. Valitettavasti on todettava, että keilailukerho Ripla lopetti toimintansa muutama vuosi sitten, joten se on taakse jäänyttä elämää. Sen sijaan on tullut Manse-300, jonka kanssa nyt ottelemme.
Tehtäviä SKL:ssa ja TaKL:ssa

Useita vuosia kuului Esko Kallio SKL:n hallitukseen, myös TaKL:n johtokuntaan. Pentti Koppinen ja Veikko Koski kuuluivat aikoinaan TaKL:n johtokuntaan, kuten myös Eero Saarinen. Jälkimmäinen oli myäs SKL:n liittovaltuuston jäsenenä muutamia vuosia. Saarinen on ollut TaKL:n työvaliokunnan monivuotinen jäsen. TaKL:n 50- vuotisjuhlissa 1988 Esko Kallio palkittiin ansioistaan urheilun ansioristillä ja Eero Saarinen SKL:n kultaisella ansiomerkillä.

Tupla ry:n jäsenistä ovat siirtyneet pilvien taakse keilaamaan seuraavat (vapaamuotoisessa järjestyksessä): Aapeli Rantanen, Pentti Mäkinen, Arvo Kangasluoma, Ilmari Kuparinen, Pentti Koppinen, Seemi Korkka, Veikko Koski, Einari Huomela, Per-Erik Nyström, Ahti Sepänniitty, Heikki Tuomi ja J. Liukas
Keilailu on nykyään tasolla, jossa yhä enemmän pannaan painoa välineille. Ratojen muovipinnat olivat jo melkoinen muutos puuratakauteen. Ehkä kuitenkin eniten ovat kehittyneet pallot. Koko ja paino ovat pysyneet ennallaan, mutta muovilaatujen ominaisuudet, sekä ns. painolaattojen muoto ja sijoitus tekevät mahdolliseksi tehon maksimoimisen.

- On tietenkin muitakin syitä, miksi tänä päivänä menestyminen on vaikeata. Kun 40-v . sitten aloitimme oli SKL:ssa seuroja 200, nyt noin tuhat. Keilaajia oli silloin rekisteröitynä runsas 3000, nyt 18000. Näistä luvuista voisi päätellä että on noin viisi kertaa vaikeampaa päästä esiin, kuin 40 vuotta sitten. Toivon lopuksi Tupla ry:lle virkeätä ja elinvoimaista jatkoa seuraaville vuosikymmenille.

Tässä oli tarinaa 40:n vuoden taipaleelta Eero Saarisen, kunnioitetun perustajajäsenemme kertomana.

Sitten olikin aika juhlia seuran 40-vuotis taivalta.
Aloitimme juhlat 11.10 1997 klo 15.00 pelaamalla seuraottelut Kikeä ja Manse- 300 vastaan, Sen jälkeen siirryimme varsinaiselle juhlapaikalle Ravintola Natalieen klo 18.00. Sisään astuessamme koimme melkoisen yllätyksen. Aulasta kajahti ilmoille reipasta torvi musiikkia. Soittamassa oli Telanteen Pentin hommaama torviseitsikko Valmetin Instrumenttitehtaalta. Todella juhlava sisääntulo. Juhlat jatkuivat mukavissa merkeissä. Syötiin hyvin ja jaettiin seuraottelun palkinnot. Palkittiin myös Tuplan kultaisella ansiomerkillä Tapio Sario, Olli Mäkinen, Pentti Telanne, Terttu Erkkilä, Ritva Rekola, Esteri Kallio, Juhani Udelius ja Erkki Vallinoja. Tervehdyksensä toi myös TaKL:n puh. joht. Heikki Pimiä ja luovutti seurallemme TaKL:n viirin. Lopuksi tanssittiin Tanssitalolla, kerrosta ylempänä.

Tästä meidän on ollut hyvä jatkaa. Seuraavina vuosina TUPLA:n toiminta on sujunut mukavasti omalla painollaan. Jäseniä seurassamme on ollut näinä vuosina keskimäärin 30. Normaalit vakiintuneet pelit, kuten paikallissarjat ja valtakunnan sarja kuuluvat seuran ”rutiineihin”.

Uutena tapahtumana on tullut mukaan jokakeväinen bussiretki jollekin keilahalli-paikkakunnalle. Kaukaisin paikkakunta on ollut tähän mennessä Vaasa. Vaasassa, kuten muillakin kevätretkillämme olemme kilpailleet seuramme entisen jäsenen Marja-Terttu Lahden lahjoittamasta ns.”Caracasin- maljasta”. Seuran kustantamat bussiretket, pelimaksut ja muut rahan menot on hoidettu aktiivisella varainhankinnalla. Pääorganisaattorina on jo 10 vuoden ajan toiminut Terttu Erkkilä. Tilejä ja muita raha-asioita on hoitanut rautaisella ammattitaidolla Ritva Rekola 15 vuoden ajan. Tästä kaikesta me TUPLALAISET saamme olla tosi kiitollisia.Tämän on huomioinut myös Suomen Keilailuliittokin myöntämällä molemmille liiton hopeisen ansiomerkin seuratoiminnan hyväksi tehdystä vapaaehtoistyöstä.

Myös seuraottelurintamalla on tapahtunut muutoksia. Tänä vuonna jo 50. kertaa Tapaninpäivänä pelattavassa ”Läskikapinassa” on mukana vain yksi alkuperäisseura, TUPLA. Muut, kuten RUKKI, sittemmin FR-88 ja NASTA ovat luopuneet leikistä. Uusina seuroina olemme saaneet mukaan Keilaseura Remmin FR-88:n tilalle ja NASTA:n tilalle tuli Kaupin SEISKAT. Kapina siis jatkuu. Olisi ollut sääli, jos näinkin pitkä perinne olisi katkennut.
Tuloksellisestikin olemme saaneet jotain aikaan. Lähes täydellisiä sarjoja on tehty useita, mutta TUPLA:n historian ensimmäisen 300:sarjan teki Olli Mäkinen 13.12. 2005 veteraanien kilpailussa. Uskon ja toivon, että tämä ei jää seuran ainoaksi täysosumaksi. Nykyiset uudet pallot ja välineet helpottavat ehkä hiukan ja usein vähän onneakin tarvitaan. Viime vuosina pelatussa ns. ”Viikkojoukkuekilpailussa” olimme ensi kertaa mukana v. 2006, jolloin voitimme sen. Seuraavana vuonna olimme taas finaalissa, mutta hävisimme niukasti ja tulimme siis toiseksi. Terttu Erkkilä seurastamme ja Helinä Löfroos Keila-Likat seurasta osallistuivat Sisilian Palermossa pidettyihin senioreiden EM-kisoihin ja saavuttivat pari kilpailussa hopeaa. Maininnan arvoisia ovat myös Mikko Vellamon saavuttama Tampereen miesten B -mestaruus sekä Jussi Erkkilän pronssi nuorten poikien sarjassa. Ja hyväksi lopuksi Terttu Erkkilä sai pelaajaneulan 20:n liitto-otteluedustuksen merkiksi. Uskon, että hyviä suorituksia ja sijoituksia tulee jatkossakin. Ilo on myös kertoa, että johtokunta on kutsunut pitkäaikaisen jäsenen Veikko Siposen seuramme kunniajäseneksi vuodesta 2006 alkaen. Niinkuin elämään kuuluu suru-uutisiakin saatiin. Perustajajäsenet Esko Kallio ja Eero Saarinen poistuivat joukostamme, Eero aivan seuran perustamispäivämäärän aikoihin kuluneen kesän lopussa. Pentti Telanne poistui joukostamme pari vuotta aiemmin.

Näin lopuksi muutama sana noin yleisesti. Monilla seuroilla on ongelmana jäsenistön ikääntyminen. Tuplakaan ei ole säästynyt tältä. Seuramme jäsenistästä kohta yli puolet ovat veteraani-ikäisiä. Onneksi on kuitenkin nuorempaakin väkeä, jotka jatkavat vuorostaan seuran toimintaa. Usein tämäkin harrastus menee ikään kuin isältä pojalle, mutta uusia innokkaita jäseniä pitäisi saada houkuteltua myös muualta. Keilailun harrastus on hyvässä myötätuulessa, mutta seuratoimintaan on vaikea saada varsinkin nuoria mukaan. Vaikka juuri seurassa toimiminen ja hyvien seurakavereiden kanssa pelatessa se antaa eniten. Toivotaan tässä suhteessa parempia aikoja, sillä keilailu on mukavaa ja kiva jäädä vaikka koukkuun. Siitä saa elinikäisen hauskan harrastuksen vielä eläkevuosillekin.

Olli Mäkinen syyskuussa 2007